21-04-2025, Saat: 00:45
Herkese selam arkadaşlar. Su çiçeği ve zona aşısı yaptırıp uçuk çıkarmayan kişiler olduğunu hepimiz okumuşuzdur. Su çiçeği zona ve herpes aynı ailedenmiş. Genelde bahsedilen aşı zostavax oluyor. Fakat shingrix aşısı daha sonra çıkmış, çok daha iyi bir aşıymış. Bu aşıyla ilgili birazcık araştırma yapınca; antijen miktarı su çiçeği aşısından 14 kat fazla çok daha etkili diyor. İnaktif bir aşıymış zararlı değil yani. Zona su çiçeği ve genital herpes farklı tabii ki aynı virüs değil, tam anlamıyla herpesle mücadele edip onu yok etmez, fakat içerisinde glikoproteinler bulunuyormuş bu aşının. glikoproteinler ise virüslerle savaşan moleküller. Bu aşıyı yaptırırsak glikoprotein sayımız artabilir bu da herpes virüsüyle fizyolojik savaşımızda bize avantaj sağlayabilir mi acaba ? Herpes virüsüne karşı bu aşıyla nokta atışı yapamıyoruz ama bağışıklık güçlendirici özelliği ve glikoprotein sayısının artması bir nebzede olsa atakları ve lezyonları hafifletir diye düşünüyorum. Ben olmayı düşünüyorum sizler ne düşünüyorsunuz ? Sizce işe yarar mı ?